Minggu, 30 Desember 2012

AYAM MASAK KICAP PEDAS



Bahan: ( 5- 6 orang)


  • 1/2 Ekor ayam - potong & bersihkan, gaul garam kunyit goreng jgn terlalu garing
  • 1/4 cawan kicap manis
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 labu bawang besar - hiris bulat gelang
  • 1 biji cili hijau - belah 4
  • 1 biji cili merah - belah 4
  • 1 1/2 - 2 sb. gula
  • 1/3 cawan air
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk dan Tumis:-
  • 2 sb cili kering kisar
  • 3 biji bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 inci halia - ditumbuk
  • 1 sk jintan manis - ditumbuk
  • 1/2 sk jintan putih - ditumbuk
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, perlahankan api dan tumiskan bahan2 tumbuk dan kisar, kulit kayu manis, lawang, cengkih dan serai. Kacau hingga naik bau dan cili kisar garing sedikit.
  2. Masukkan ayam, kacau rata sebentar.
  3. Tambahkan kicap dan gaul rata...Masukkan sedikit air dulu..Biar ayammesra dengan kicap.
  4. Masukkan pula asam gelugur dan tambahkan sedikit air jika perlu.
  5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Akhir sekali bila ayam telah empuk, masukkan bawang besar dan cili merah dan hijau...Kacau  sekejap dan angkat.
  7. Hidangkan dengan nasi panas2...


Tidak ada komentar:

Posting Komentar